Eski İstanbul’da ciğerciler

by Basak Oksak

Eski İstanbul’da ciğer ve diğer sakatatlar mobil satıcılar tarafından satılıyordu. Bu satıcılar kendi dükkânlarını sırtlarında başka dükkânlara taşırdı. Bu basit dolapların arka tarafı tahta ve çinko ile kaplı, yan duvarları ve kapı çerçeveleri ahşaptı. Sineklere karşı korunaklıydı. Ciğerler ve kalpler çinko kancalarla dolabın içine asılıydı. Satıcılar mahallede yürürlerken Latince ve Türkçe “Ciğer, ciğer” diye bağırırlardı.

Balıktan maksimum fayda sağlamak için nasıl tüketmeli?

Balık tüketiminde hangi pişirme yöntemlerini kullandığımız çok önemli. Çünkü fayda sağlamak amacıyla balık yerken yanlış pişirme yöntemi yüzünden alacağımız faydayı aslında bilmeden epeyce düşürüyoruz. Özellikle kızartma yapmak, yüksek ısıda pişirmek omega-3’ün yapısını bozduğu gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirebiliyor. O yüzden tüketirken düşük ısıda pişmiş mevsim balıklarını tercih edin.

Midyenin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Midyenin taze olup olmadığını ilk olarak kabuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Midyenin dış kabuğunun temiz ve renginin canlı olması gerekiyor. Bayat midyelerin kabuğu genellikle kirli, açık ve soluk renkte görünüyor. Dondurulmuş olarak aldığınız midyelerin ise tüketmeden önce son kullanma tarihlerine mutlaka bakın.

Osmanlı mutfağında en çok kullanılan baharatlar

Osmanlı mutfağında baharatlar geleneksel olarak ana malzemelerin lezzetini vurgulayacak şekilde kullanılır, yemeğin tadını bastırmamasına dikkat edilirdi. Özellikle de karabiber, tarçın, karanfil, kakule, kimyon, kişniş ve yenibahar geleneksel mutfağımızın en önemli baharatları arasında. Osmanlı mutfağında sıklıkla kullanılan diğer baharatlar arasında ise darıfülfül (Hint kökenli, uzun formlu bir çeşit karabiber), zencefil, zerdeçal, sakız, misk ve amber sayılabilir.

İngiltere Kraliçesi

I. Elizabeth’in zengin sofrası

Kraliçe I. ElIzabeth (bakire kraliçe olarak da bilinir) 1558-1603 tarihleri arasında hüküm sürdü. O dönemden kalan bilgilere göre, onun döneminde bir yılda pişirilen etlerin miktarı şöyle: 8200 koyun, 2330 geyik, 1240 öküz, 760 buzağı, 1870 domuz, 53 yaban domuzu… Çoğu et, kralın özel ormanlarında avlanılan hayvanlardan elde edilirdi. Onun dışında hayvan çiftliklerinde farklı tür kuşlar, kaz ve tavşanlar yetiştirilirdi. Kızarmış kuğu sofraların vazgeçilmeziydi. Ama oruç döneminde kraliçe sadece balık yerdi.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange