Yoğun iş temposu ve şehir hayatı sebebiyle balık alışverişlerimizi yapabileceğimiz balıkçılara gitmekte zorlanıyoruz. Bu yazımızda toplu halde aldığınız taze balıklarınızı buzlukta nasıl saklamanız gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyoruz!
Derin dondurucuda saklamak istediğiniz için balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizleyin. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulur.
Büyük ya da küçük balık fark etmeksizin balıklarınızı derin dondurucuya atmadan önce tuzlama işlemi yapmak gerekir. Bu işlem balıkların tazeliklerini, diriliklerini korumak için önemlidir.
Temizleme ve tuzlama işleminden sonra, balıklarınızı porsiyonlara ayırın ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine koyun. Balık paketlerinin üzerlerine bu işlemleri yaptığınız tarihleri yazın.
Balıkların tazeliklerini korumak için fazla bilinmeyen bir yöntem var. Deep freeze bölümünde 3-4 saat sakladığınız balıkları, soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkartın. Ardından tekrar buzluğa atın. Bu sayede balıkların daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Püf Noktaları:
Derin dondurucudan çıkardığınız balıkların fazla gelen kısmını yeniden dondurucuya koymanız gıda zehirlenmelerine varan ciddi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze’lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha da fazladır.
Kullanacağınız balıkları buzluktan çıkartıp oda sıcaklığında bekletmek de en sık yapılan hatalardan biridir. Kırmızı ette olduğu gibi, balıkları da buzluktan buzdolabı raflarına aktarın. Yarım saat bu şekilde beklettikten sonra oda sıcaklığında bekleyerek çözdürebilirsiniz.