Zeytinyağının bir süre sonra bozulup bozulmadığını merak ediyor olabilirsiniz – ya da onu süresiz olarak saklayabilir misiniz? Aslında uzun sürse de zeytinyağının son kullanma tarihi geçer.
Bu yazımızda, zeytinyağının raf ömrünün yanı sıra zeytinyağının ne zaman kalitesinin bozulmaya başlayacağını açıklıyoruz! Pinterest’te paylaşın
Zeytinyağının Raf Ömrü Nedir?
Botanik olarak zeytin ( Olea europaea ) bir meyve olarak kabul edilir. Meyvelerin raf ömrü vardır ve buna bağlı olarak zeytinyağı da öyle. Kokmaya başladığı ve tadının harika olmadığı bir nokta var.
Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır. Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.
Zeytinyağı Nasıl Saklanır?
Zeytinyağını serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız – kapılı kiler, dolap veya buzdolabı gibi.
Buzdolabınızda saklarsanız, biraz bulanık görünebileceğini unutmayın. Bu, daha düşük sıcaklıklara verilen normal bir tepkidir. Genellikle, şişenin koyu yeşil veya kehribar gibi daha koyu bir camdan yapılması da yardımcı olur, çünkü bu, oksidasyonu destekleyen ışığı engellemeye yardımcı olur.
Oksidasyon, hücresel bir süreçtir. Zeytinyağı, ışığın yanı sıra oksijenle temas veya ısıya maruz kalma yoluyla da oksitlenebilir. Bu nedenle, zeytinyağınızı saklamak için serin ve karanlık bir yer idealdir – ve açtıktan sonra uygun şekilde kapatıldığından emin olun.
Son olarak, zeytinyağınız plastik bir kap içinde paketlenmiş olarak geliyorsa ve bir süre uzun süre kullanmayı planlıyorsanız, koyu renkli bir cam veya teneke kaba aktarmanız akıllıca olabilir.
Zeytinyağının Bozulmuş Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağınızın kötü olup olmadığını belirlemenin birkaç yolu vardır.
Tadın
Zeytinyağınızın kokmuş olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadına bakmaktır. Endişelenme, küçük bir tat seni hasta etmeyecek. Zeytinyağınızın tadı acı, ekşi veya bayatsa, artık iyi değildir.
Koklayın
Kötü zeytinyağı, parlak, meyveli zeytinler yerine boya kalemi, macun veya tutkal gibi kokabilir. Bu, kullanma süresinin dolduğunun başka bir işaretidir.
Acımış Zeytinyağı Tüketmenin Etkileri
Acımış zeytinyağı seni hasta etmez. Ancak yemeğe garip bir tat vererek tarifinizi mahvedebilir. Ayrıca, zeytinyağı genellikle birçok sağlık yararı için lanse edilir. Acımış zeytinyağı, güçlü antioksidan özelliklerinden bazılarını kaybedecektir. Bunun nedeni, oksijen içeren moleküllerin yağın antioksidanlarını parçalayan bir kimyasal reaksiyon zincirini tetiklediği oksidasyona maruz kalmasıdır.