Mevsiminde Beslenme Takvimi: Eylül-Ekim

by selenay

Mevsiminde, taze ürünlerle beslenmek sağlıklı kalmanın ilk şartlarından. Toprağın ve denizin bize sunduğu tüm güzelliklerden en doğru biçimde yararlanmak için doğanın sesine kulak vermek gerek…

Balık ve deniz ürünleri

Barbun

Tavası, ızgarası, kâğıtta kebabı çok lezzetli olan barbun balığını eylül ve ekim aylarında doya doya tüketebilirsiniz. Özellikle sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbunu daha makbul. 

Çipura

İçerisinde yüksek miktarda A, B, C, D ve E vitaminleri barındıran çipura aynı zamanda iyi bir kalsiyum ve demir kaynağı. Bu lezzetli balık fırında, mangalda, tavada, ızgarada pişirilebilir. 

Uskumru

Besin değeri açısından zengin bir balık olan uskumru pek çok vitamin ve protein içeriyor. Uskumrunun lezzetinin kaybolmaması için fırın tepsisinde ya da ızgarada pişirilmesi öneriliyor.

Tekir

Kırmızı ve pembemsi bir gövdeye sahip tekir balığının tıpkı kediler gibi bıyıkları oluyor. Genellikle tavası yapılıyor ama fırında kâğıt kebabı olarak pişirilince de lezzetine doyulmuyor.

Palamut

A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir, protein, D vitamini ve omega 3 açısından zengin palamut balığının en lezzetli olduğu zamanlardayız. Fırında, tavada, buğulama, pilaki gibi çeşitli şekillerde pişirilebilir.

Sardalye

Kalsiyum ve omega 3 deposu sardalyenin sağlığımıza sayısız faydası var. Izgarası, pilakisi, buğulaması, kâğıt kebabı yapılıyor. Asma yaprağında da çok lezzetli oluyor.

Sebze – meyve

Barbunya

Baklagiller ailesinden barbunya yağ oranı az, lif ve protein bakımından zengin bir besin. Demir içeriği nedeniyle et tüketmeyenler için de ideal bir seçenek. Barbunya pilaki mutfağımızın en sevilen zeytinyağlı yemeklerinden.

Kırmızı turp

C vitamininden zengin olan kırmızı turp, vitamin, mineral ve lif içeriğiyle tam bir sağlık deposu. Ayrıca antioksidan ihtiyacını da karşılıyor. Bu faydalı sebze genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak ya da salataların içinde tüketiliyor.

Üzüm

Renklerine göre tadı da değişen ve yeşili, kırmızısı ve siyahı ile sonbaharı müjdeleyen meyvelerden. Halsizlik, migren, böbrek rahatsızlıkları, astım gibi sağlık sorunlarında üzümün yararlı olduğu kabul ediliyor. Tatlılarda kullanılıyor, reçeli, pekmezi, hoşafı yapılıyor, kurutularak tüketiliyor.

İncir

İşte nefis bir sonbahar meyvesi daha! Sağlığımıza faydalı pek çok vitamin içeren incir, lif açısından da zengin bir meyve. Kabızlığa iyi gelen ve tok tutma özelliği bulunan incir tatlılara da çok yakışıyor. Reçeli, marmelatı yapılıyor, kurutularak tüketiliyor.

Armut

Kabukları soyulmadan tüketildiğinde çok daha faydalı bir meyve olan armudun ülkemizde pek çok farklı türü yetişiyor. Turta, kek, pay gibi tatlılara lezzet katıyor. Salata ve yemeklerde de kullanılıyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange