İngiltere sağlık sistemi olan NHS’in yaptığı bir anket, ülkede kritik derecede ağır koronavirüs hastalarının 4’te 3’ünün aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Peki koronavirüs salgını, gıda endüstrisini daha sağlıklı ürünler yapmaya yönlendirecek mi?
Londra merkezli Yoğun Bakım Ulusal Anketi ve Araştırma Merkezi raporu, 19 Mart 2020’ye kadar yoğun bakıma sevk edilmiş 196 COVID-19 hastasının verilerini inceledi.
Ortalama yaşı 64 olan hastaların 57’sinin kadın, 139’unun erkek olduğu görüldü. Hastaların yalnızca 23’ü günlük aktiviteleri sırasında desteğe ihtiyaç duyan bireylerdi. 155 hasta, herhangi bir destek olmadan yaşamını sürdüren bireylerdi.
NHS’e göre birçok yetişkin için Vücut Kitle Endeksi’nin* 18.5 ile 24.9 arasında olması sağlıklı bir birey olduğunuzu, 25 ile 29.9 arasında olması kilolu olduğunuzu, 30 ile 39.9 olması obez olduğunuzu, 40 ve üzerinde olması ise ağır obez olduğunuzu gösteriyor.
*Vücut Kitle Endeksi (VKİ) vücut ağırlığının (kg) boyun (metre) karesine bölünmesiyle hesaplanıyor.
Yoğun bakıma kaldırılan 196 hastanın Vücut Kitle Endeksi incelendiğinde
- 56’sının 25 – 30,
- 58’inin 30-40,
- 13’ünün 40 ve daha yüksek
olduğu görüldü.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, koronavirüsler obeziteyle ilişkili durumlarda daha ciddi belirti ve komplikasyonlara yol açabiliyor.
Amerika Kardiyoloji Koleji’ne göre uzmanlar kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalarının viral solunum enfeksiyonlarında daha yüksek risk altında olduğu konusunda hemfikir.
Birçok kişi, bu faktörlerin gıda endüstrisini daha sağlıklı ürünler üretme konusunda teşvik edebileceğini söylüyor.
Küresel Gıda Güvencesi Enstitüsü kurucusu ve Queen’s Belfast Üniversitesi Gıda Güvenliği Profesörü Christopher Elliott attığı Tweet’te şunları söyledi:
“Mevcut beslenmemizin bizi nasıl öldürdüğü konusunda birçoğumuz uyardık. İstatistikler, kritik derecede ağır koronavirüs hastalarının 3’te 2’sinin fazla kilolu olduğunu gösteriyor. COVID geçtikten sonra odaklanmamız gereken bir diğer kritik nokta bu.”