Hangi ülkede nasıl kahve içiliyor?

by efe

“Ben kahveyi anneannemden bile iyi yaparım…” Böyle iddialı bir alt başlıkla sunulan bir kitap ‘Kim Korkar Kahveden’. Yazarları Sebastien Racinex ve Chung-Leng Tran. Kitapta kahve tadımından espresso hakkında her şeye, latte sanatı ustalığından filtre kahveyle ilgili bilinmesi gerekenlere ve en iyi kahvelere kadar pek çok bilgi yer alıyor. Aslında ‘kahve kültürüne dair resimli bir el kitabı’. Kitabın herkese uygun kahveler bölümünde, çeşitli ülkeler ve kahve zevkleri anlatılmış…

ABD

Kahve genellikle sütlü içilir ve Amerikalılar buna çoğunlukla latte derler, ayaküstü diyebileceğimiz paket servis olarak alırlar. Fast-food tipi restoranlarda tek bir kahve fiyatına ‘dipsiz bir fincan kahve’ bulabilirsiniz. Garson arada dolaşarak fincanınıza sürekli kahve doldurur. Genelde bu, düşük kaliteli bir kahvedir. Vasat kalitedeki kahve çekirdeklerinden hazırlanır ve içinde kahve bulunan kahve makinesi sürekli ısıtılır. Bunun Amerikan kahvesinin kötü şöhretine katkısı büyüktür.

İtalya

İtalya, espresso kahve diyarıdır ve espresso sert bir kahve olup tezgâh başında çabuk içilir. Saat 11.00’e doğru ‘colazione’ adı verilen kahvaltıyla öğlen yemeği arasında verilen molada ufak bir çörek ya da kuru pasta eşliğinde içilir. Evlerde ise İtalyan moka kahvesi saltanat sürer. İtalya’da filtre kahve içilmez.

Kuzey ülkeleri

(İsveç, Norveç…)

Dünyanın en büyük kahve tüketicisidirler ve esas itibarıyla filtre kahve içerler. 19’uncu yüzyılda Norveç’te çok sayıda aile evde alkollü içki imal ediyordu; alkol tüketimini önlemek için, kilise daha az tehlikeli bir içeceği öne çıkarma yolunu seçti: Kahve. Evde içki damıtmak yasaklanmış olduğu için kahve tüketimi bir daha çıkmamak üzere evlere girdi.

Japonya

Öncelikle Japonya’yı bir çay ülkesi olarak algılıyoruz (üretici ve tüketici) ancak Japonlar da sıkı kahveseverlerdir ve 18’inci yüzyıldan beri gerçek bir kahve kültürü geliştirmişlerdir. Her şeyden önce dünyanın en pahalı kahvelerinin büyük bir kısmını Japonlar satın alır. V60 veya sifon demleme gibi yavaş demleme yöntemlerini tercih ederler.

Etiyopya

Geleneksel olarak kahvenin hazırlanmasından kadın sorumludur. Öncelikle yeşil kahve tanelerini tavada kavurur. Ardından taneleri havanda döver ve ‘jebana’ denilen pişmiş topraktan yapılmış bir cezvede ekstre eder. Kulpsuz küçük taslarda, patlamış mısır eşliğinde servis yapar. Tam bir kahve seremonisi!

Yazar: SebastIen RacInex ve Chung-Leng Tran

Çeviri: Nur Dökmeoğlu Almaz

Yayınevi: Nail Kitabevi

Basım tarihi: Nisan 2018

Sayfa sayısı:  189

Fiyatı:  105 TL

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange