Antalya’nın iki şirin tatil beldesi Kaş ve Kalkan yaz aylarında yerli ve yabancı misafirlerle dolup taşıyor. Yolunuz oralara düşerse ve “Kahvaltı için nereye gidelim” diye sorarsanız, bu öneriler size rehberlik edebilir…
Fidanka Hotel (Kalkan)
Bu kahvaltı gönül çalıyor
Kalkan’ın Kışla Bölgesi’nde, alabildiğine uzanan bir deniz manzarasına karşı, Osmanlı yasemini, melisa, hanımeli, karanfil, limon ve portakal çiçeği kokularını duyumsayarak, rengârenk güller, zambak ve sardunya gibi yüzlerce çiçekle sarmalanmış pırıl pırıl bir bahçenin içinde kahvaltı yaptığınız bir hotel Fidanka. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden çok uzun yıllardır toplanan benzersiz antika eşyaların bulunduğu bahçesinde verilen açık büfe Fidanka kahvaltısında; yerel taze ve olgunlaşmış peynirlerin, domates, salatalık ve meyvelerin yanı sıra Manisa Akhisar bölgesinden zeytin çeşitleri, kuru ve füme etler, köy yumurtası, iyi tarım uygulamalarıyla üretilmiş meyvelerle ev yapımı hazırlanan çeşit çeşit reçeller, Antalya bölgesinde ekilen yerel susamın çifte kavrulmasından sonra değirmende çekilen tahin, üzüm pekmezi, bölgedeki çamlık alanlardan çam ve çiçek balı, fırından yeni çıkmış puf yumurta, acuka ve portakal suyu, sınırsız çay ile üçüncü dalga nitelikli kahve servis ediliyor.
Fırından taze ve sıcacık çıkardıkları çedarlı scone, tahinli çıtır yufka, çikolatalı milföy, anjelik erikli – frambuazlı kek, kakaolu – bodamya ceviziyle yapılan çikolatalı kek, taze kekikli – lorlu Kaz Dağı Böreği, Balıkesir usulü keçi ayağı ve İstanbul’dan gelen cevizli, domatesli – zeytinli, rustik ekşi mayalı ekmekleriyle gönül çalan bir kahvaltısı var. Otele dışarıdan da kahvaltıya gelinebiliyor. Sezonda rezervasyon şart.
Adres: Hotel Fidanka Evleri, Kışla Mevkii, Zeytinlik Cad. Kalkan/Antalya
Tel: 0532 372 42 67
Dudu Mutfak (Kaş)
Nar ağacının gölgesinde, ada manzaralı kahvaltı
Sloganları: Çıkın çıkın gelin! Kaş’ta kahvaltıya nereye gidelim diye sorsanız, gözüm kapalı önereceğim yerlerden birisi Dudu Mutfak. ‘Küçük Oteller Kitabı’nın yazarlarından, turizmci Tülin Kılıç ve Ceren Kılıç’ın anneleri Mükü ile açtıkları şirin bir mekân burası.
Kaş’ın göbeğinde, kasabanın en güzel manzaralı yerlerinden birine, 110 yıllık ahşap, güzeller güzeli bir evin bahçesinde konuşlanmışlar. Kahvaltı ederken nar ağacının gölgesinde, Meis Adası’nın manzarasına karşı oturuyorsunuz. Bahçenin bir köşesinde yer alan şahane vintage tel dolap, emayelerle dolu raf, anneannelerinden kalma kanaviçeler, fincanlar, cezveler ve tabaklarla 70’ler, 80’lere ışınlanıyorsunuz. Mekânın küçücük bahçesinde sabah 09:00’da kahvaltı başlıyor. Özenli, yerel ürünlerin yer aldığı, pek çok ürünün köylüden, pazardan seçildiği, her şeyin masaya taze geldiği öz bir kahvaltısı var. Annelerinin yaptığı pofuduk pişiler kahvaltının alametifarikası. Ev yapımı reçeller, acuka, sucuklu yumurta, böğürtlenli marmelat, Gaziantep’ten getirttikleri yeşil kırma zeytinle yaptıkları zeytin piyazı, otlu tereyağı, söğüş tabağı, peynir tabağı ve bir pot çayla nefis bir anne kahvaltısı. Ekstralardan ‘patatesli omlet’, Ceren’in yaptığı sıcacık brownie ve kahve, kahvaltıdan aldığınız keyfi ikiye katlayabilir.
Adres: Andifli Mahallesi, Süleyman Sandıkçı Sokak No: 1/3, Kaş/Antalya
Tel: 0537 431 00 09
Dilan Cafe (Kaş)
Tost severler buraya!
Çocukluğunda bahçede oyun oynarken annesinin sesini duyup salçalı tost için eve koşanlar burada mı? Çok uzun yıllardır sadece tost satarak ünlü olmuş bir kahvaltıcı düşünün. O kadar uzun yıllar ki 90’larda denizden dönerken salçalı tostunu yiyen tatilciler, 2019’da da yine aynı ritüeli devam ettiriyor. Kaş’ın merkezindeki Dilan Cafe, günün her saati ahşap, mini sandalyelerinde oturup mütevazı kahvaltı menüsündeki herhangi bir tostu söyleyebildiğiniz ufacık tefecik bir kafe. Salçalı tostu dillere destan. Sırf kaşarla yapılanı da kaşar sucukla yapılan karışık tostu da tercih edilebiliyor. Tostun yanında domates, salatalık, yeşil zeytin, acı tombul yeşil biber turşusu geliyor. Kaş’ın yerlisi haftanın en az bir günü burada kahvaltı ediyor. Yazın ziyaret edeni de Dilan’dan vazgeçemiyor. Mehmet Eroğlu, eşi Mekiye ve Selda Hacıosmanoğlu’nun işlettiği mekânı ve Mehmet’in kızı Dilan’ı sürekli mekânda görebilirsiniz.
Adres: Andifli Mahallesi, Bahçe Sakak No: 3, Kaş/Antalya
Tel: 0242 8361142
Kekova Camping (Kekova Üçağız Köyü)
Kekova’da bir cennet
Burası 30 dönüm zeytinliğin girişinde, mütevazı, içine girip keşfettikçe büyüyen, ıtır ve adaçayı kokularıyla mest olacağınız, aloe veraya dokunabileceğiniz, keçiboynuzunu yeşil haliyle belki de ilk kez görebileceğiniz ender bir kamp alanı. Eğitimci Hülya Hanım ve eşi Malik Bey ile inşaat mühendisi oğulları Paşa’nın neredeyse el yordamıyla kurdukları nefis bir yer.
Kahvaltıda verdikleri bembeyaz tereyağı tüm gün yeşillikte otlanan kendi ineklerinin sütünden. Gözlemelerde kullandıkları ise çevre yaylalarda beslenen keçi sütüyle yapılan doğal köy usulü el dövmesi tereyağı. Peyniri Çanakkale’nin köylerinden aldıkları sütle Hülya Hanım yapıyor. Kahvaltıdaki tüm zeytin çeşitlerini bahçelerinden kendileri toplayıp Kekova’nın karakekiğiyle buluşturuyorlar. Zeytinyağı İzmir’den soğuk sıkım, yumurta kümesten, kendi tavuklarının yumurtladıkları yumurtalardan. Keçiboynuzu pekmezi bahçedeki kendi ağaçlarından yine ailenin güneşte karıştırarak pişirme yöntemiyle yaptığı, kıvamlı bir pekmez. Tahin, Antalya’da bolca yetişen yerel susamla hazırlanıyor. Burada pekmezle tahinin karışmış haline ‘köy çikolatası’ diyorlar. Reçeller, gözlemeler, pişiler, tatlı çeşitleri Hülya Hanım’ın pırıl pırıl mutfağından. Giderseniz kamp alanındaki bungalova çevrilmiş 100 yıllık Karadeniz ambarını görmeden, ağaçlardaki olgunlaşmış karadutlardan tatmadan dönmeyin.
Adres: Kaleüçağız Mahallesi, Demre/Antalya
Tel: 0 532 508 01 66
Yazı: Hülya Meral