Kaliteli Baklavayı Anlamanın İpuçları

by efe

Ramazan ayı, bayram günleri ve daha nice özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir baklava… Sadece özel günlerde değil, hayatın her anında lezzetiyle sohbetlerimize eşlik eder. Hazırlaması oldukça zor bu lezzetin kalitelisini nasıl anlayabileceğimiz büyük önem arz ediyor. 

Fıstık fiyatlarının da artmasıyla her geçen gün zamlanan baklava, kolaylıkla hile yapılabilen bir tatlıdır. Bu yüzden baklava satın almadan önce kalitesine özen göstermeliyiz. Peki iyi bir baklava nasıl olmalıdır? İşte sorumuzun cevabını konunun uzmanı olan Hafız Mustafa 1864’ün Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar yanıtlıyor. Ramazan yaklaşmadan önce sizin için hazırladığımız püf noktalarını inceleyerek baklava keyfinizin daha kaliteli olmasını sağlayabilirsiniz! 

1- İyi baklava midede veya boğazda yanmaya sebep olmaz.

İyi baklava bir kere kesinlikle midede ya da boğazda yanma hissi yaratmaz. Baklava ağza alınmadan önce bile o kokusu ve kıvamıyla kendisini belli eder. Hamurun çıtırtısından, renginin parlaklığından ve buruna yayılan fıstık kokusundan bile kaliteli baklava ayırt edilebilir.

2- İyi bir baklavanın dışarıdan bakıldığında altın renkte olması gerekir.

Altın rengini yakalamak için kullanılan fırının çok iyi olması gerekir. Ayrıca kullanılan yağ da çok önemlidir. 

3-Pahalı baklava yoktur, ucuz baklava vardır!

Hileli süreci anlatırken, “Pahalı baklava diye bir kavram yoktur, varsa ucuz baklava vardır” diyen Ongurlar, şunları söyledi, “Baklavayı standartlarına göre yaparsanız fiyatı bellidir. Ancak malzemeden çalar ve hile katarsanız ucuz baklava elde edersiniz. Bu konuyu fıstıklı dürüm üzerinden örneklendireyim; fıstıklı dürümde şerbet hamurun üzerinde durur, fıstığın üzerine şerbet atarsanız şerbet durmaz. Fıstıklı dürüm normalde tek kat hamurdan yapılır ve tek kat hamura da istediğiniz kadar şerbet dökün, duracak şerbet miktarı çok azdır. Ancak hamuru biraz uzun tutup, dört beş kere doladığınız zaman, hamur kalınlaşıyor ve daha fazla şerbet tutar hale geliyor. Böylece de terazide daha ağır çekiyor. Ki zaten bu da dolama oluyor. Dürümle dolamanın farkını da ayırt edebilmeliyiz artık. Böyle olunca da tüketici aslında şekerli su yemiş oluyor. Normalde standartlara göre 1 kilogram dürüm baklavada 40 dilim olur. Eğer bir kilo içerisinde 30 dilim varsa demek ki şerbeti fazladır ve ucuza kaçılmıştır. Yani piyasada sadece bezelye, ıspanak boya v.s gibi kandırmacaların yanı sıra şerbet olayıyla da insanları kandırıyorlar.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange