Et yemeniz için 10 önemli neden

by efe

Bir veya iki jenerasyon önce büyüklerimiz kırmızı et yemenin sağlıklı olduğunu savunmuşlardı. Bugünlerde bu yaklaşıma karşı çıkan bir kesim ortaya çıktı ve insanlar ikiye bölündü. Hatta bazı veganlar yetkili mercileri arayarak etin bütün tedarik zincirlerinden kaldırılması gerektiğini bile söylediler. Kırmızı ete karşı yaklaşımımız ne olursa olsun etin bazı yadsınamayacak yararları var. İşte onlardan 10 tanesi…

1.Et yüksek düzeyde L-Carnıtıne almamızı sağlıyor

L-carnitine etlerde bulunan bir aminoasit. Aşağıdaki tabloda diğer ürünlere göre ette ne kadar fazla L-carnitine bulunduğunu görebilirsiniz.

L-Carnitine içeren gıdalarİçerdikleri L-Carnitine miktarı (mg)
Kuşkonmaz (yarım kap)0.1
Dana eti56-162
Peynir2
Tavuk göğsü (114 gr)3-5
Morina balığı (114 gr)4-7
Dondurma (yarım kap)3
Süt (1 bardak)8
Tahıllı ekmek (1 dilim)0.2

L-carnitine, yağ metabolizmasında önemli rol oynuyor. Yağların mitokondriye transferini sağlayarak yakımını gerçekleştiriyor. Belirtmek gerekir ki vücudumuz yeterli miktarda L-carnitine’yi genel ihtiyaçlar için sentezleyebilir. Bunu karaciğerde yapar. Fakat yine de dışarıdan aldığımız L-carnitine’nin sağlığımıza pozitif etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Özellikle kalp sağlığı , diyabet, kilo kontrolü konularında L-carnitine önemli rol oynuyor.

2.Ette glutatyon isimli antioksidan bulunuyor

Glutatyonun; anti-aging, ömür uzatma, hastalıktan koruma, kronik hastalıkları önleme ve bağışıklığı güçlendirme gibi etkileri bulunuyor. Vücudumuzdaki her hücreyi koruyarak onların zarar görmesini engelliyor, böylece kronik hastalıkların önüne geçilmesini sağlamış oluyor. Ayrıca glutatyon eksikliği ödem ve strese sebep oluyor. Yani glutatyon sağlığımız için önemli, bu yüzden de seviyesi yüksek tutulmalı.

3.Ette bulunan yüksek miktardaki protein kas kütlesini geliştirmeye yardımcı oluyor

Vücudumuza yeterli miktarda protein girdiğinden emin olmalıyız; çünkü protein eklem, kemik ve ciltte meydana gelen hasarların onarılmasını sağlıyor, kas kütlemizi koruyor ve iştahımızı bastırıyor.

4.Mineral açısından çok zengin

Eğer mineral takviyesi alacaksanız et bu konuda size yardımcı olacaktır. Aşağıda, ette bulunan mineral miktarlarını bulabilirsiniz:

Mineral ismi170 gr’da (% – Önerilen diyet miktarı)
Kalsiyum4
Bakır8
Demir26
Magnezyum10
Manganez2
Potasyum18
Fosfor38
Selenyum52
Çinko72

Tablodan da görülebileceği gibi et, günlük tüketmemiz gereken selenyum ve çinko miktarının yarısından çoğunu karşılıyor.

5.Et yemek, demir eksikliği ve anemiyi önlüyor

Maalesef demir eksikliği ve anemi tüm dünyada gittikçe büyüyen bir sorun haline geldi. ABD gibi gelişmiş ülkelerde besin eksikliğinden ölüm olmaması gerekirken, anemi yüzünden her sene binlerce kişi hayatını kaybediyor. Verilere göre anemi sebebi ile bir sene içinde 146 bin Amerikalı hastanelik oldu ve bunların 5219’u öldü. Global olarak ise sayılar çok daha korkutucu. Dünya Sağlık Örgütü’nin açıklamasına göre, 1.62 milyar insan demir eksikliği ile savaşıyor.

Besinler içinde iki tip demir bulunuyor: Heme ve non heme demir.

Heme demir: Bu demir türü, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ve balıklarda bulunuyor ve vücutta kolaylıkla emiliyor.

Non heme demir: Şeffaf olmayan demir vücutta çok az emiliyor. Hububat, brokoli, baklagiller, kahverengi pirinç, fıstık ve tohumların hepsi demir non heme demir içeriyor.

Ette, özellikle de ciğerde bol miktarda heme demir bulunuyor.

6. Ette bol miktarda karnosin bulunuyor

Et yemenin bir diğer faydası da vücuda bol miktarda karnosin sağlaması. Vücutta bulunan bir aminoasit olan karnosinin insan sağlığında önemli rolü var. Dana eti en yüksek karnosin kaynaklarından biri.  Karnosinin anti-glikozilasyon özelliği var ve bu ‘glikozilasyon’ adı verilen işlemin zararlarını azaltıyor. Glikozilasyon yaşlanma sürecinin merkezinde yer alıyor ve aşamalı olarak vücudumuza zarar vererek potansiyel olarak ateroskleroza ve diğer çeşitli kronik hastalıklara yol açıyor. Ayrıca, karnosin bağışıklık sistemini güçlendirirken ödem atılmasına da yardımcı oluyor.

7.Tam bir vitamin kaynağı

Et, bir sürü vitamin içeriyor, özellikle B vitaminlerini.

Vitamin ismi170 gr’da (% – Önerilen diyet miktarı)
Vitamin B1282
Vitamin B350
Vitamin B636
Vitamin B218
Vitamin B514

Bunlara ek olarak etin içinde az miktarda E ve K vitamini de bulunuyor.

B12 vitamini vücudumuz için hayati önem taşıyor ve sadece hayvansal ürünlerde bulunuyor. Cilde, pozitif moda, iyi uykuya ve yenilenmeye yardımcı oluyor. B12 eksikliği depresyon ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabiliyor. İyi haber ise 170 gr dana etinde vücudun tam ihtiyacı olan miktarda B12 vitamini bulunması. B12 eksikliği çekenler genelde vegan veya vejetaryenler oluyor ve dışarıdan takviye olarak ilgili vitaminleri almaları gerekiyor.

8.Konjuge linoleik asit kaynağı

Bilinen ismi ile CLA, doğal olarak trans yağlarda bulunuyor. Korkmayın, burada bahsettiğimiz ‘trans yağ’ sentetik olan değil. CLA hem kilo vermeye hem de insülin direncine yarıyor. CLA’yı hap olarak almak yerine doğal olarak besinlerden almak daha yararlı.

CLA içeren besinlerin başında et ve süt ürünleri geliyor. Kuzu eti ve belli peynirlerden sonra en yüksel miktarda CLA dana etinde bulunuyor.

9. Keratin içeriyor

100 gr et 350 mg keratin içeriyor. Keratinin yararlarını şöyle sıralayabiliriz:

Egzersiz performansını artırıyor.

Kas büyüme ve gelişmesine yardımcı oluyor.

Dayanıklılığı artırıyor.

Kas kütlesini artırıyor.

Karaciğerimiz günde yaklaşık 2 gr keratin üretiyor. Keratinin öncüleri arasında arginin, glisin ve metiyonin bulunuyor. Dana eti yediğinizde hem keratin almış hem de vücudunuzun onu üretmesine yardım etmiş olursunuz.

10. Pişirip hazırlaması çok kolay

Tarif veya malzeme gerekmeden eti kolayca pişirebilirsiniz. Biraz tuz ekleyip tavada veya fırına atıp sadece pişmesi için zamanın geçmesini beklemeniz yeterli. Zamanı olmayan veya üşenen kişiler için bile eti kolay bir malzeme olarak kabul edebiliriz.

Hazırlayan Pınar Duruk

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange