Gastrofests jürisi seçti:
Doğanın renk oyunlarıyla güzelleşen sonbahar yollara düşme zamanıdır biraz da. Ne de olsa yeme içme tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen çok fazla yer, çok fazla lezzet var bu coğrafyada. Gastrofests jürisi bu defa sonbaharın en iyi lezzet rotalarını seçti…
Yaprak ciğerin en iyisi Edirne’de
Edirne deyince ilk akla yaprak ciğer geliyor. Peki Edirne’de nerede ciğer yiyelim diyorsanız sözü Mehmet Yaşin’e bırakalım: “Edirneli ciğer yemezse işi rast gitmez. Onun için ciğerciler arasında kıyasıya bir yarış var. Ciğerci Niyazi Usta haftada 2.5 ton ciğer tüketiyormuş. Ciğer titizlikle temizleniyor. Kan damarları, sinirler sökülüp atılıyor, zar soyuluyor. Kâğıt kalınlığında doğranan ciğerin kızarması için kızgın yağda bir dakika kalması yeterli. Yanında servis edilen kızarmış kuru biber, lezzeti tamamlıyor. Acı sevmiyorsanız aman dikkatli olun! Biberler Karaağaçtaki tarlalardan. Soğan, söğüş domates (Çanakkale), acı sos. Tekmili birden masada. Mübarek çok ekmek yediriyor. Bir de Kazım Usta var, ciğercilerin hocası kendisi. Ciğerci Aydın’ın önünde yine çok uzun kuyruk vardı. O da kentin önemli ciğercilerinden biri.”
Ciğer dışında alternatif ararsanız yine Yaşin’in tavsiyelerine bakalım: “Köfteci Osman iyi bir seçenek. 30 yıldır ızgarası hep dolu. Yediyolağzı’ndaki Park Köftecisi. Köfte dışında piyazı, ayranı, hardaliyesi ve peynir helvası da çok lezzetli. Köftelerin lezzeti Trakya’nın ovalarında yonca ve kekikle beslenen hayvanların etinden geliyor. İyi bir esnaf lokantası arıyorsanız dededen toruna Makedon bir ailenin işlettiği Tadım Lokantası’na uğrayabilirsiniz. Her gün 15 çeşit yemek bulunuyor. Ciğer sarması, iç pilavı, ekşili köftesi, karnıyarığı çok lezzetli. Edirne’ye kadar gelmişken Tarihi Ali Paşa Çarşısı’nın girişindeki Ezmecioğlu’ndan badem ezmesi, Kavala kurabiyesi ve acıbadem kurabiyesinin tadına bakmayı da ihmal etmeyin.”
Meşhur Edirne Ciğercisi (Kazım Usta)
Adres: Dilaverbey, Osmaniye Cad. No: 69, Merkez/Edirne
Tel: 0284 212 12 80
Ciğerci Niyazi Usta
Adres: Mithat Paşa, Ortakapı Cad. No: 9, Edirne Merkez/Edirne
Tel: 0284 213 32 22
Edremit’ten Ayvalık’a Kuzey Ege lezzetleri
Damağına düşkün olanlar için en lezzetli rotalardan Kuzey Ege. Seçenek öyle bol ki, karar vermek zor olacak. İlk durağımız Edremit. Edremit’in en eski lezzet durağı ise Cumhuriyet Lokantası. Bu tarihi restoranda sadece yemeklerin sergilendiği vitrine bakmak bile insanın ağzını sulandırmaya yetiyor. Burada nelerin tadına bakalım diye kafanız karışırsa işte birkaç öneri: Nar gibi kızarmış fırında kuzu, nohutlu ve parça etli keşkek, kadınbudu köfte, karnıyarık, tereyağlı soslu döner. Kaymaklı koyun yoğurdu da es geçilmemeli.
İkinci durak Havran’daki Aşçı Bekir’in Lokantası. Bir asırdan fazla açık olan restoranda her gün 10-12 çeşit yemek çıkıyor. İşkembe çorbası, Konya’nın ‘sıra fasulyesi’ ile yapılan fasulye yemeği çok lezzetli. Havran’daki bir diğer lezzet durağı da Köfteci İsa. Pamuk gibi yumuşak ve lezzetli köfteler sizi bekliyor.
Şimdi de ver elini Ayvalık. Ayvalık’ta ne yesem diye fazla düşünmeyin, Paşa Çorba’da soluğu alın. İlikli kemik suyunda pişen dilli paça çorbası her bünyeye ilaç gibi gelebilir. Ama ille de balık derseniz Cunda’ya da uğrayın ve sahildeki Bay Nihat’ın nefis balık mezeleriyle kendinize bir ziyafet çekin. Dönmeden Taş Kahve’de çayınızı ya da kahvenizi yudumlayın.
Edremit Cumhuriyet Lokantası
Adres: Camivasat, İnönü Cad. No:10, Edremit/Balıkesir
Tel: 0266 373 10 76
Bay Nihat Restaurant
Adres: Fevzipaşa-Vehbibey Mah., Sahil Boyu Sokak Ayvalık/Balıkesir
Tel: 0266 327 10 63
Gizli gastronomi cenneti Kastamonu
Çok fazla bilinmese de Kastamonu mutfağı da en az doğası kadar sürpriz güzelliklerle dolu. Mutfakta tam 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba piştiği biliniyor. Ayrıca şehrin pek çok kasabasında ülke çapında ünlenmiş ürünler yetişiyor: Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci, İhsangazi siyez buğdayı, Kanlıca mantarı gibi… Kastamonu şeker, yufka, ekmek, kadayıf, lokum denilince de ilk akla gelen şehirlerden.
Simit tiridi, banduma (ıslama, bandırma), cırığın (lokum), pancar pekmezi, mantıya benzeyen haluçka, siyez buğdayından yapılan ekşili pilav, yeşil mercimek ve bulgurla pişirilen anakız pilavı, Kanlıca mantarı turşusu, soğan dolması, yassı kadayıf yöreye özgü bazı lezzetler. Taşköprü’nun kuyu kebabı da çok meşhur. Ama onu yemek için ilkbaharı beklemeniz gerek.
Türkiye’de en zengin mantar çeşidine de Kastamonu ev sahipliği yapıyor: Kuzu kulağı, kanlıca, ayı mıcığı, tavuk ayağı, saçak, içi kızıl, cincile, kavak, meşe, kömüş memesi, söbelek, gelincik, teltelli, kırağı, mıkcık, kum mantarı… Yörede bu mantarlardan çok çeşitli ve lezzetli yemekler yapılıyor.
Pastırma denilince herkesin aklına Kayseri gelse de Kastamonu pastırmasının tadı bir başka. Nedenini Mehmet Yaşin’den dinleyelim: “Çünkü buranın pastırması, Ilgaz Dağları’ndan esen rüzgârla kurur. Ayrıca bu dağın eteklerinde hayvanların otlayacağı yüzlerce çeşit bitki ve çiçek vardır. Ben pastırmamı Tabakoğlu’ndan alırım. Orada pastırmanın hem tadına bakmak hem de doğranışını seyretmek bana çok keyif verir. Kastamonulular makine ile kıyılmış pastırmayı yemezler. Onun için özel doğrama ustaları yetişmiştir. Zar kalınlığındaki pastırma dilimlerini doğrarken bıçaklarını görmek olanaksızdır. Pastırmalı ekmeğin içi çemensiz pastırma ve bol soğanla hazırlanır. Koca bir çiğ börek görünümündeki bu ekmek çarşı fırınında pişer. Gerisini siz tahmin edin”.
Küçük bir tavsiye daha: Nail Usta’nın dönerinin tadına bakmadan Kastamonu’dan dönmeyin.
Tabakoğlu Pastırma
Adres: Hepkebirler Mah. Mahkemealtı Sokak Merkez Kastamonu
Tel: 0366 214 89 79
Naila Döner
Adres: Hepkebirler Mah. Mehmet Feyzi Efendi Cad. Nasrullah
Meydanı No: 4 Kastamonu
Tel: 0366 214 53 48
Balığın tazesi Amasra’da
Tarih, doğa, huzur… Yarımada üzerine kurulmuş Bartın’a bağlı küçük ve şirin balıkçı kasabası Amasra, sonbaharda gidilecek en güzel yerlerden. 36 çeşit malzemeden yapılan Amasra Salatası, deniz salyangozu ve yol kenarlarındaki tezgâhlarda satılan dağ çileği tadına bakılması gereken lezzetler. Bir de elbette taze ve leziz balıklar. Balık deyince tekir, hamsi, mezgit, hangisi olursa olsun damağınızı şenlendireceği kesin. Çünkü kızartma için özel tavalar ve teknikler kullanılıyor burada. Kat kat yapılan dillere destan salatasında yörede yetişen tüm otlar var. Ballı yoğurt ve çöven ekmeği de yöreye ait tatlar.
Çeşm-i Cihan Lokantası
Adres: Kale İçi Mah., Büyük Liman Cad. No:21, Amasra/Bartın
Tel: 0378 315 10 62
Mustafa Amca’nın Yeri
Adres: Kum, Küçük Liman Cad. No: 8, Amasra/Bartın
Tel: 0378 315 26 06
Kebabın anayurdu Adana
Kebap, Adana ile özdeşleşmiş bir yemek olsa da Adana mutfağını kebaptan ibaret sanmak haksızlık olur. Kebabın en iyisi Adana yenir demek yanlış olmaz elbette ama bu mutfakta et, bulgur, sebze, hamur ve baharatlarla yapılan ve muhteşem lezzette çeşit çeşit yemek bulunuyor. Sırf çorbaları saymak bile insanın ağzını sulandırmaya yetiyor: Kelle paça, dul avrat, mahluta, giligili, oğmaç… Sıra yemeklere gelince iştah iyice kabarıyor: Analı-kızlı, ekşili topalak, sarmısaklı köfte, mumbar dolması, güveç, kabak çintmesi, içli köfte…
İkbal Lokantası, Hanımeli, Köy Sofrası bu leziz yemekleri tadabileceğiniz mekânlar. Adana’da güne ciğerle başlanıyor, bu yüzden de sokaklar sabahın köründe buram buram ciğer kokuyor. Karşıyaka Sanayi Çarşısı’ndaki Ciğerci Kel Mahmut, Mehmet Yaşin’in de favorisi. Kelle paça çorbası da Adana’da diğer bir kahvaltı seçeneği. Kuruköprü Paça Salonu’nda tadını unutamayacağınız bir kelle paça içebilirsiniz. Gelelim asıl konuya yani kebaplara… Liste uzun, deneyip damak zevkinize en uygun olanı bulmak size kalmış: Kebapçı Mesut, Yüzerler, 5 Ocak, Elem, Onbaşılar, Elvan, Yeşil Kapı…
Eğer Adana mutfağının lezzetlerini tatmak için bu şehri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, 4-6 Ekim tarihlerinde yapılacak Adana Lezzet Festivali’ni bir yere not edin.
Kebapçı Mesut
Adres: Kocavezir, Karacaoğlan Cad. No: 49, Seyhan/Adana
Tel: 0322 365 01 27
Yeşil Kapı Kebap
Adres: Reşatbey, Ordu Cad. No: 67, Seyhan/Adana
Tel: 0322 459 01 93
Sarması, güveciyle Beypazarı
Ankara’nın bu şirin ilçesi zamanında İpek Yolu üzerinde, özellikle Bağdat’a giden kervanların konakladığı önemli bir yerleşim yeriymiş. İlçenin Bizans dönemindeki adı Anastasiopolis, Germiyanoğlu Yakup Bey’in veziri Dinar Hezar tarafından, ‘Beyhezar’ olarak değiştirilmiş. Burada kurulan pazarın ünü dört bir yana yayılınca da ilçe Beypazarı olarak anılmaya başlanmış.
Beypazarı’nın ‘kuru’su meşhur, yapılışını ve hikayesini merak ediyorsanız Yöremiz Fırını’na uğramanız yeterli. Geçmişi çok eskilere dayanan kuru, un, çiçek kokan mis gibi inek sütü, yörede yapılan tereyağı, tuz ve tarçınla hazırlanıyor.
Beypazarı’na gelmişken meşhur Beypazarı sarmasının da mutlaka tadına bakın. Kırık pirinç kullanılarak hazırlanan dolma içine, kuyruk yağı, biber salçası, domates salçası, maydanoz, taze soğan, kuru soğan, pul biber ve tuz konuyor. Bu harçla yapraklar sarılıyor, tencereye diziliyor ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek kısık ateşte pişiriliyor. Taş Mektep Restoran yöresel yemekleri tadabileceğiniz güzel mekânlardan.
Burada mutlaka tadına bakmanız gereken bir diğer yöresel lezzet de Beypazarı’nın 80 kat baklavası. Bu geleneksel baklava artık 60 kat yapılıyor olsa da lezzeti damakları şenlendiriyor. Sırada yine meşhur Beypazarı güveci var. Fırında, güveç kaplarında, kuzu eti, pirinç ve sebzelerle pişiriliyor. Tarihi Güveç Fırını’nda hem bu lezzetli güvecin hem de diğer yöreye özgü lezzetleri tadabilirsiniz.
Taş Mektep Restoran
Adres: İstiklal Mah. Alaaddin Sokak No: 4 Beypazarı / Ankara
Tel: 0 312 762 76 06
Tarihi Güveç Fırını
Adres: Beytepe, Bostancılar Sokak No: 34 Beypazarı/Ankara
Tel: 0312 762 57 79
Kebap ve köftenin peşinde: Manisa, Tire, Ödemiş
İşte dillere destan Manisa kebabı, Tire köftesi ve Ödemiş’in yağlı kebabını bir arada tadabileceğiniz en güzel güzergâh… Önce Manisa’ya uğrayalım ve sözü yine işin ustasına Mehmet Yaşin’e bırakalım: “Dana ve kuzu kıymalarının karışımının, tuzla yoğrulmasıyla yapılan Manisa kebabı şiş köfte büyüklüğündedir. Kömür ateşinde cızır cızır sesler çıkartarak bir güzel piştikten sonra, pidelerin üstüne çekilir ve en üste de eritilmiş, mis gibi kokan tereyağı gezdirilir. Gülcemal ve Manisa Spor, bu kebabın en lezzetli yapıldığı iki lezzet durağıdır.”
Biz şikemperverin tavsiyelerine kulak verelim ve yola devam edelim. Önce Tire’ye uğrayıp meşhur köftesinin ardından da Ödemiş’in yağlı kebabının tadına bakalım. “Dananın belden yukarı bölgesinin etlerinden yapılan uzun köfte, sadece tuzla yoğrulur. Kısa bir süre kızartıldıktan sonra şişten çıkartılıp, buzdolabında bekletilir. Sipariş gelince, tavada tereyağında tekrar kızartılır, üstüne domates sosu dökülüp, afiyetle yenir. Ben bu kebabı Hacı Baba’da yemeyi tercih ederim. Kebabın üstüne karadut soslu lor peynirini de yemeyi ihmal etmem. Ödemiş’te de çok özel bir kebabın tadına bakmadan yola devam etmek, damağınıza yapılmış en büyük haksızlık olur. Ödemiş’in yağlı kebabı tam bir baş yapıttır. Bu kebabın eti kadar ekmeği de önemlidir. Taze ekmek, kemik suyu ve kırmızı biberle hazırlanmış yağlı bir sosa batırılır. Bir güzel dinlenip, parmak uzunluğunda köftelere dönüşen et, ızgarada kızartılıp, yağlı ekmeğin üstüne çekilir. Bu kebabın en lezzetli hazırlandığı yerlerin başında Hurşit Kebapçısı gelir.”
Gülcemal Manisa Kebapçısı
Adres: Anafartalar Mah. 1603. Sokak No: 3, Manisa Merkez/Manisa
Tel: 0236 231 53 42
Köfteci Hacı Kamil
Adres: Tire Pazarı No: 41, Tire/İzmir
Tel: 0232 512 95 21
Ödemiş Hurşit Kebapçısı
Adres: Umurbey, Cumhuriyet Cad. No:14, Ödemiş/İzmir
Tel: 0232 545 40 98
Bursa’nın iskender’i, trilye’nin zeytini
Yolunuz Bursa’ya düşerse doğal olarak denemek isteyeceğiniz ilk lezzet İskender kebap olacak. Pide, döner, bonfile parçaları, salça sosu, yoğurt ve mis gibi tereyağından oluşan bu muhteşem kebabı sevmeyen yoktur herhalde. İskender kebabın en lezzetlisini Tarihi İskender Efendi Konağı’nda ya da Uludağ Kebapçısı’nda yiyebilirsiniz.
Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı küçük sahil kasabası Trilye’yi ziyaret etmek için de sonbahar doğru mevsim. Pek çok dizi filme de ev sahipliği yapmış, doğal bir plato gibi burası. Tarihi dokusu, denizi ve güzelim sokaklarıyla sizi kendine hayran bırakacak bir cennet köşesi. Trilye’nin dünyaca ünlü zeytininden almadan, paskalya çöreği ve cevizli lokumunun tadına bakmadan dönmeyin.
Tarihi İskender Efendi Konağı
Adres: Soğanlı Botanik Park No: 1, İskender Efendi Konağı,
Osmangazi/Bursa
Tel: 0224 224 18 67
Cemal Usta Uludağ Kebapçısı
Adres: Uluyol Şirin Sok. No: 12 Eski Garaj, Bursa
Tel: 0224 251 45 51
Kapadokya’da testi kebabı
Güzel atlar diyarı Kapadokya’nın her mevsimi başka güzel ama sonbaharda giderseniz, üşümeden ve terlemeden rahat rahat dolaşabilirsiniz bu muhteşem açıkhava müzesini. Ufuk çizgisinin kaybolduğu, zamanın yavaş aktığı bu masal diyarında peri bacalarını seyrederken kendinizi bir masalın kahramanı gibi hissedersiniz. Gözünüz ve gönlünüz doydu, peki ya mideniz?
Testi kebabı, çömlekte pişen fasulye, Niğde tavası, çıtır çıtır pideler… Önce testi kebabından başlayalım isterseniz. Kuşbaşı doğranan etler, soğan ve domates, sarımsakla birlikte testiye dolduruluyor. Testinin ağzı hamurla kapatıldıktan sonra fırına atılıyor. Sonunda ortaya lezzetli mi lezzetli bir yemek çıkıyor. Dilerseniz yanında tereyağlı pilavla küçük bir ziyafete dönüştürebilirsiniz.
Niğde tavaya gelince… Dananın bel kısmından alınan kuşbaşı doğranmış etler, domates, soğan, yeşil biber, bol diş sarımsak ile güveç kaplarının içinde odun fırınında pişiriliyor. Pişme süresi 1.5 saati buluyor.
Bu lezzetli yemeklerin tadına baktıktan sonra Kapadokya tatilini, sabahın erken saatlerinde çıkacağınız bir balon turuyla tamamlayın. Bu muhteşem masal diyarını bir de gökyüzünden seyredin ve ‘unutulmayan tatiller’ listenizin en başına yerleştirin.
Millocal Restaurant Kapadokya
Tekelli Mah. Divanlı Sokak No: 20, Uçhisar/Nevşehir
Tel: 0384 219 22 90
Yılmaz & Turbo Pide ve Tava Salonu
Adres: Yeni Sanayi Hal İçi No: 4 Nevşehir Merkez
Tel: 0384 213 23 15
Adapazarı’nda ıslama köfte
Bazı yemekler bazı şehirlerle anılır ya hani, ıslama köfte ve Adapazarı ilişkisi de işte öyle. Köftesi aslında bildiğimiz formül: Kıyma, ekmek içi ve karabiber. Ama ille de kömür ateşinde pişecek. Islama köftenin lezzet sırrı ise ekmeğinde saklı. Biberli kemik suyuna batırılan ekmekler ızgaradan geçirilip köftelerin üzerine kapatılıyor. Sonrası, bir yiyen pişman, bir de yemeyen!
Peki nerede yemek lazım bu baştan çıkartan köfteyi? Pek çok adres var ama ikisi öne çıkıyor: Meşhur Köfteci Mustafa ve Köfteci İsmail. Mustafa Usta’nın ıslama köftenin asıl yaratıcısı olduğu söyleniyor. Üç kuşaktır köfteyi aynı lezzette yapan bir işletme. Köfteci İsmail de aynı şekilde bir aile işletmesi ve onlar da uzun yıllardır ıslama köftenin en iyi adresi olarak biliniyor.
Adapazarı’na gelmişken Sapanca’ya uğrayıp sonbaharın renk oyunlarını izleyerek göl kenarında yürüyüşe çıkabilir ya da bisiklete binebilirsiniz.
Meşhur Köfteci Mustafa
Adres: Yenicami Mah. Sakarya Cad. No: 42 Adapazarı
Tel: 0 264 277 9893
Köfteci İsmail
Adres: Mithatpaşa Çark Cad. Nişkoz Parselleri Adapazarı
Tel: 0 264 274 3340