1) Negatif alan oluşturun. (Negatif alan sanatta -fotoğraf, resim, heykel vb.- konu etrafındaki veya konular arasındaki alan ya da boşluktur. Konunun kendisi ve yardımcı unsurlar pozitif alanı temsil eder). Yemeği tabağa bolluk hissi yaratacak, fakat sıkışık bir görüntü oluşturmayacak şekilde yerleştirin. Yemeği ortalayarak veya kenardan uzaklaştırarak çevresinde geniş bir bordür oluşturun.
2) Tekdüzelikten kaçının. Yemeği tabağa farklı yüksekliklerde yerleştirin. Fakat öbek şeklinde istifleyeceğiniz yemeklerin yıkılmadan durması konusunda dikkatli olun. Pirinç ve diğer tahılların dağılmadan, öbek halinde durabilmesi için kalıp kullanın.
3) Sadelik için beyaz tabak kullanın. Renkli tabak, içine konan yemeğin önüne geçmediği sürece, ilgi çekmede işe yarayabilir. Aynı şekilde, sunacağınız yemekle tabağın doku ve renk uyumuna özen gösterin; örneğin yöresel bir yemeği rustik tabakta servis edin.
4) Farklı biçimlerde tabak kullanın. Yuvarlak tabak fazla alışılmış olacaksa, negatif alan yaratmaya özen göstererek kare, üçgen veya dikdörtgen tabak kullanmayı deneyin.
5) Güçlü geometrik şekiller kullanın. Gelişigüzel düzenlemelerden uzak, belirgin biçimler yaratın.
6) Farklılıkların ahengini sağlayın. Her bir yiyeceğin diğerini daha çekici kılmasını sağlayacak şekilde farklı şekil, renk, dokuda malzeme ve yerleştirme biçimi kullanın. Taze fasulye ya da kuşkonmaz türü uzun ve yeşil sebzeler pek çok yiyecekle ahenkli bir beraberlik oluşturur.
7) Garnitürle süsleyin. Kontrast renk ve dokuda garnitür kullanın; ama bunun lüzumsuz bir süsten ibaret olmamasına dikkat edin; garnitür yemek içindir.
8) Sosla ‘boyayın’. Bir pasta fırçası kullanarak tabağın negatif alanına sosla zarif, çarpıcı bir fırça darbesi kondurun veya sosu kepçeyle tabağın çevresinde gezdirerek renkli daire oluşturun.