COVID-19’a karşı bağışıklığımızı güçlü tutmamızda tükettiğimiz besinlerin nasıl büyük önemi varsa, psikolojimizi yani ruhsal sağlığımızı güçlendirmek için de doğanın sunduğu bazı besinlerden fayda sağlamak mümkün.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Ispanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, içeriğinde bulunan magnezyum ile yeterli miktarda günlük magnezyum almamıza katkı sağlıyor. Hem serotonin yapımında rol alan hem de oksitosin hormonunun optimal çalışması için gerekli olan magnezyum minerali bu sebzelerde bolca bulunuyor. Ayrıca düşük seviyeleri depresyon ile ilişkilendirilen folik asit de bu sebzelerde bolca yer alıyor.
Bitter çikolata
Bitter çikolata kişinin ruh halini iyileştirdiği bilinen kafein ve N-asiletanolamin içeriyor. Hem ruh halinin iyileşmesine katkı sağlayan flavonoidleri daha yoğun içermesi hem de daha az şeker içermesi nedeniyle sütlü çikolataya göre daha sağlıklı bir seçenek. Yine de şeker içeriği yüksek bir yiyecek olduğundan, sağlıklı kişilerin günde iki-üç kare, 10-15 gramdan daha fazla tüketmemelerinde fayda var. Diyabet ya da hipoglisemisi olan kişiler ise miktar ve tür konusunda beslenme uzmanına danışmalılar.
Fermente besinler
Çalışmalar sağlıklı bağırsak bakterileri ve daha düşük depresyon seviyeleri arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Ayrıca bağırsaktaki sağlıklı bakteriler tarafından önemli miktarda serotonin üretiliyor. Bu anlamda yoğurt, kefir gibi fermente ürünlerin düzenli tüketimi bağırsakta yararlı bakterilerin sayısını arttırarak iyi ruh halinin oluşumuna katkı sağlayabiliyor.
Muz
Muz da serotonin salgılanmasında rol alan yüksek triptofan içeriğine sahip bir meyve. Diyabet veya böbrek hastalığınız yoksa günde 1 küçük muz tüketmek rahatlamanıza destek olabilir.
Yağlı tohumlar
Ceviz, badem, kaju, fındık gibi besinler sağlıklı yağlar ve protein içeriyor. Bu besinlerin içeriğinde serotonin salgılanmasında rol alan triptofan yüksek miktarda bulunuyor. Hangi miktarlarının ruh halini ne ölçüde etkilediği bilinmemekle birlikte yoğun kalorili bu besinlerin günde 3 ceviz veya 8-10 çiğ badem/fındık gibi sayı ile tüketilmesinde fayda var.
Yulaf
Kahvaltıda lifli beslenen kişilerin enerjilerinin daha yüksek ve ruh hallerinin daha iyi olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Yulaf, içeriğindeki yüksek lif sayesinde kan şeker dalgalanmalarını ve buna bağlı ruh hali değişikliklerini önlüyor. Ayrıca içeriğinde bulunan B grubu vitaminleri ve folik asit de kişide iyi ruh halinin oluşmasına katkı sağlıyor.
Kahve
Kahve, kişide ruh halini iyileştiren dopamin ve norepinefrinin etkinliğini artırıyor. Hem kafeinli hem kafeinsiz kahvede aynı etkiyi görmek mümkün. Kahvede bulunan fenolik bileşiklerin modu iyileştirdiği düşünülüyor. Sağlıklı kişiler günde 1-2 fincan kahve türlerini tüketebilir. Güvenli kafein dozunu aşmamak adına kahve tüketildiğinde yeşil çay, siyah çay gibi kafein içeren diğer içecekleri sınırlandırmakta fayda var.