Etimizi nasıl pişirirsek pişirelim demir, çinko, protein ve vitaminleri az veya çok, bir şekilde alırız. Ancak eti çok pişirmek sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
Risklere dikkat!
Yapılan araştırmalara göre çok pişmiş et, az pişmiş ete göre daha fazla miktarda HCA adı verilen karsinojen içeriyor. Eti ızgarada pişirdiğimizde ya da tavada kızarttığımızda ette bulunan keratin ve amino asitler yüksek ısıyla reaksiyona giriyor ve HCA’lar oluşuyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, yüksek HCA oranının kolon kanserine yol açma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Demans ve Alzheimer riski
Fazla pişirilen etin yüksek miktarda karsinojen içermesinin ve kansere davetiye çıkarmasının yanı sıra beynimize de zararları mevcut. Çok pişmiş ette bulunan yüksek miktardaki glikotoksinler ileri yaşlarda demans ve Alzheimer hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor.
Yağlar azalıyor
Izgarada daha uzun süre pişirilen biftek diğerlerine göre daha az vitamin içeriyor. Suda haşlanan etin içerdiği vitamin suya sızdığından, diğer yöntemlere göre daha az vitamin bulunuyor. Pişirme süresi uzadığında ortaya çıkan demir ve çinko seviyeleri yükseliyor. Ette bulunan yağlar ise pişirme süresi uzadıkça azalıyor.
Daha küçük parçalar halinde pişirin
Eti çok pişmiş seviyorsanız, pişirirken dikkat etmeniz gereken zararlı HCA oluşumunu en aza indirgemek. Bu yüzden yüzey alanını genişletmek için etinizi daha küçük parçalar halinde pişirin ve pişirmeden limon suyu, sirke, sarımsak, yağ ve baharatlar ile marine edin. Böylece karsinojen oluşumunu azaltabilirsiniz.