Balığa Dair Bilmeniz Gereken Her Şey

by selenay

Her zaman sonbahar ile beraber başlayan av sezonu, ülkemizde taze balık tüketmek için en nefis zamandır! Hem sağlığa sonsuz faydası olan hem de lezzetine doyamadığımız balıkları nasıl seçeriz, balığı nasıl ayıklarız, filetosunu nasıl çıkarırız? İşte merak ettiğiniz tüm detayları sizler için bu yazımızda hazırladık.

Balık Nasıl Seçilir/ Balık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Her yiyecekte olduğu gibi balık seçerken de tazeliği göz ardı edilemez bir unsurdur. Balığın taze olup olmadığını öğrenmek için aşağıdaki bazı hususlara dikkat etmenizde fayda var.

  • Taze balığın gözleri daima parlak olur, gözlerinde hiçbir puslanma olmaz.
  • Taze balığın solungaçları mümkün olduğu kadar kırmızı, canlı ve parlak olur.
  • Taze balığa deri testi yapıldığında (balığın derisine bastırılarak yapılır) balığın derisi geri geliyorsa balık tazedir.
  • Taze balığa kuyruk testi yapıldığında (balığı dik tutarak kuyruğunun dik durup durmadığını kontrol etmek) balığın kuyruğu dik duruyorsa balık tazedir.

Peki, tüm bu aşamaları geçtikten sonra balığınızı nasıl temizleyeceğinizi ve nasıl ayıklayacağınızı bilmiyorsanız telaş etmeyin. Sizler için bir balık nasıl temizlenir, temizlenirken nelere dikkat edilmesi gerekir içeriğimizde yer almaktadır.

Balık Fileto

Balık Nasıl Ayıklanır, Balık Nasıl Temizlenir/ Balık Filetosu Nasıl Çıkarılır?

  1. Balığın öncelikle pullarını temizleyin. Balığın kuyruğundan tutarak bıçağın tersi ile pulların aksine doğru bir yönde sert bir şekilde bastırarak tıraşlayın. Bütün pullar gidinceye kadar işleme devam edin.
  2. İkinci aşamada balığın içini açma safhasıdır. Balığın ortasından kafa kısmına doğru kesin. Balığın içindeki tüm organları çıkarın.
  3. Balığın yüzgeçlerini bir bıçak veya mutfak makası yardımı ile kesin. Ardından balığın kafasını da gövdesinden ayırın.
  4. Balığın kuyruğundan tutarak iç gövdesini kendinize bakacak şekilde çevirin ve bir bıçak ile kesin ve ardından aynı işlemi ters çevirerek balığın sırt kısmına da yapın.
  5. Bıçağı balığın arasına soktuktan sonra kemiğin üzerinden gövdeye doğru çekin.
  6. İki parçaya ayrılan balığın kılçığını temizlemek için fileto bıçağı kullanın ve üzerinde ki kalan bütün kılçıkları temizleyin.
  7. Balığın kuyruğundan tutarak bıçağı kuyruğun üstünden hafiften yürütün, kuyruğu çektiğinizde balığın derisi çıkacaktır.

Püf Noktaları:

  • Balıktan çıkarılan parçalar (balığın gövdesi, kafası) ve defne yaprakları 2 litre suyun içerisine atılır. Kaynar vaziyete gelene kadar yüksek ateşte ondan sonra yavaş yavaş kısık ateşte 1-2 saat pişirilir. Evinizde kullanacağınız balık suyunuz hazır olmuş olur.

Balık hazırlamak kimi zaman çok zahmetli bir iş olarak görülse de aslında bu durum böyle değildir. Kimi zaman işten evlerimize döndüğümüzde canımız her ne kadar balık iste de hem yaparken oluşacak olan bulaşıklardan hem de pişirirken oluşacak kokudan dolayı sıklıkla vazgeçeriz yapmaktan. Ancak bugün sizler için bir balığın hem en sağlıklı hem az kokulu hem de az bulaşık çıkaracak olan bir tarifimiz var. Haydi gelin hep birlikte temiz kokulu bir balık çıkaralım.

Tuzda Balık

Tuzda Balık Nasıl Yapılır? Kokusuz ve Temiz Balığın Tarifi:

Malzemeler:

1.100 gram levrek

1 kg kalın tuz

1 kg sofra tuzu

4 yumurta akı

1 su bardağı su

1 adet kuru soğan

2-3 diş sarımsak

2-3 dilim limon

1 dal biberiye

1 dal kekik

1-2 adet defne yaprağı

Hazırlanışı:

  1. 1 kg kalın tuz ve 1 kg sofra tuzunu bir karıştırma kabının içerisine koyun. Tuzların üzerine 4 adet yumurta akı ilave edin.( kıvamına göre 8 yumurta akına kadar çıkılabilir.) ve son olarak 1 su bardağı suyu da karışımın içerisine ilave ettikten sonra bir eldiven yardımı ile birbirlerine iyice karışacak düzeyde yoğurun.
  2. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz karışımın yarısını bu kağıdın üzerine yayın.
  3. Balığın daha lezzetli olması için balığın içerisine 1 adet dilimlenmiş soğan, 2-3 diş sarımsak, 2-3 dilim limon, 1 dal biberiye, 1 dal kekik ve son olarak 1-2 adet defne yaprağı yerleştirin.
  4. Balığın içerisine tüm malzemeleri yerleştirdikten sonra balığı sıkıca elinizle kapatın. Elinizde kalan tuzlu karışımı balığın üzerini örtecek şekilde her tarafını kaplayın. ( kuyruk hariç balığın bütün kısmını tuzla örtün)
  5. 180 derece fırında 32-35 dakika pişirin.

Tuzda Balık Tarifinin Püf Noktaları:

  • Tuzda balık yaparken balığın içinin temizlenmiş ancak pullarının üstünde olması gerekmektedir. Balığın derisi ve pulu üstündeyken içerisine hiç tuz kaçmaz ve balık pişerken hiç tuz çekmez.
  • Tuzda balık yapılırken 1 kilonun altında bir balık tercih edilmemelidir. 1 kilonun altında pişecek olan balıklar kurur bu yüzden mutlaka 1 kilonun üstünde balık tercih edilmelidir.
  • Kilosu başına yaklaşık olarak 30 dakika pişirme süresi vardır.
  • Yumurta ne kadar çok koyulursa balık piştikten sonra ki tuzlu katmanı çıkarmak zorlaşacaktır.

Servis Önerileri:

  • Balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir miktar alkol dökün ve çakmak yardımıyla yakın masaya getirilen balığın hafif yanması gerekir. Ateş söndükten sonra bir adet tornavida ve çekiç yardımı ile dikkatli bir şekilde balığın üzerinde ki tuz katmanını kırıp balığı tuzun içerisinden çıkaracaksınız. Ardından servis tabaklarına yerleştirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange