Bağışıklık sistemi ve virüs

by Basak Oksak

Mevsim geçişleri ile birlikte ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma, soğuk havayla daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlar. Metabolizmanın yavaşlaması sonucu bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıklarla mücadele edemez, kilo kontrolü sağlanamaz. Aynı zamanda havanın erken kararması ve güneşin etkisini azaltması ile yorgunluk, mutsuzluk ve depresif ruh hali oluşur. Bu durum, virüse karşı vücudu güçsüz kıldığı gibi birçok olumsuzluğa da neden olabilir.

Pekiyi bağışıklığımızı güçlü tutmak için  ne yapmalıyız?

  1. Selenyumdan zengin besinler tüketin 

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineral olan selenyum grip ile doğrudan ilişkili. Zararlı mikroorganizmalar ile savaşan ve hücreleri koruyan selenyuma günlük beslenmenizde mutlaka yer verin. Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Tüm deniz ürünleri,  mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyum yönünden zengin ürünler.

  1. C vitamini olmazsa olmaz

C vitamini iyi bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu, domates, soğan, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarından.

  1. Çinko zengini besinler tüketin

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahip. Ayrıca immün sistemi güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, enerjik ve pozitif olmanıza katkıda bulunur. Mevsim geçişlerinde mutlaka çinko seviyelerine bakılması gerekir. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için ana ve ara öğünlerinizde hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer verin.

  1. Kalsiyum ve proteince zengin besinler tüketin

Kalsiyum, vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı onarması açısından oldukça önemli. Ayrıca protein yetersizliği depresyona yatkınlığı tetikler ve bağışıklık sisteminin çalışmasını engeller. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynakları.

  1. Mutsuzluk ve yorgunluğun nedeni B12 eksikliği 

B12 vitamini eksikliği; sinir sistemi tahribatına, depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına ve öğrenmede güçlüğe sebep olabilir.  Güçlü bir hafızaya sahip olmak ve sabahları dinlenmiş uyanmak, mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak için beslenme programında mutlaka B12 vitamini içeren besinlere yer ayrılmalı. Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B12 vitamini bulunur.

  1. Omega-3 kaynağı balık ve semizotu

Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahip. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunan omega-3, bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi depresyon tedavisinde de kullanılır. Kış mevsimi balıkların bollaştığı dönemdir. Dolayısıyla haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük omega-3 gereksinimini karşılar.

  1. D vitamini eksikliğine dikkat

Yaz dönemi yavaş yavaş geçip kışa girilirken vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerden ilk sırada D vitamini geliyor. D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarıyor. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamini açısından zengin besinler olan somon, yumurta ve süt ile bu açığınızı kapatabilirsiniz.

  1. Probiyotikler ile sağlıklı bağırsaklar 

Yararlı bakterilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini saymakla bitiremeyiz. Sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasında önemli katkıları bulunuyor. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikçe zengin beslenmeye dikkat edilmeli. Ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinlerle bağırsaklarınızı güçlendirebilirsiniz.

  1. Bol ve sürekli su için

Kış aylarında, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması için su vazgeçilmez bir kaynak.  Günlük en az 10-12 su bardağı su içilmeli.

  1. Düzenli ve yeterli uyku

Düzenli ve yeterli uyku, ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Yapılan araştırmalar, düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını gösteriyor.  Günde 5 saatten daha az uyuyanlarda obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet daha fazla görülüyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, metabolizmayı hızlandırmak ve depresyondan korunmak için size 10 beslenme önerisi…

Virüssüz, sağlıklı günlerde görüşmek dileği ile.

Ferit Özkaşıkçı

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange