Kafkaslardan gelen sağlık: Kefir

by Ladin Hidiroglu

Eski çağlardan günümüze kadar uzanan adeta mucize bir içecek kefir. Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerinin, bol bol tükettikleri kefirle bir ilgisi olduğu düşünülüyor. Sütün mayalanması ile elde edilen, tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen kefiri evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız kefir, kökeni Kafkaslara dayanan ve ilk kez Türkler tarafından yapılan bir süt içeceği. Kefir tanelerinin, sütte laktik asit ve etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmesiyle oluşuyor. İnek, koyun ya da keçi sütü kullanılarak elde edilebiliyor. İşlem gördüğü için tadı hafif buruk (sodalı ayran gibi) oluyor. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği olan bu mucize içeceğin gençlik iksiri olduğu kabul ediliyor.

Kefir mayası yardımıyla yapılan, mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği olan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt veya boza kıvamında), hafif ekşimsi bir içecek olan kefir, düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Hastalıklara karşı direnci artırıyor. Uzmanlar özellikle yaşlı e çocukların bağışıklık sistemi zayıf olduğundan yeterli miktarda kefir (özellikle ev yapımı) tüketmelerini tavsiye ediyor. Kafkasya’da yaşayan insanların uzun ömürlü ve sağlıklı olmasının sırrının bu mucizevi içecek olduğuna inanılıyor.

Kefir Nasıl Ortaya Çıktı?
Kefirin ortaya çıkış hikâyesini Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök şöyle anlatıyor: “Hz. Muhammed’in kefirin tarifini Kafkasya’da yaşayan Türk kabileye verdiği rivayet ediliyor. Kabilenin babadan oğula aktarılan bir miras gibi bu tarifi sakladığı söyleniyor. 120-130 yaşına kadar sağlıklı yaşayan bu kabilenin sırrını çözmeye çalışan Rusların kefir tarifini ele geçirmeye çalıştıkları, bunun için de kadın bir ajanı görevlendirdikleri biliniyor. Kadın ajan kendini kabilenin reisine âşık ediyor. Yine de tarifi almayı başaramıyor. Ajan kabile reisi beni kullandı diyerek, kabile liderini Rus çarına şikâyet ediyor. Çarın tehdidi üzerine kefirin yıllardır saklanan tarifi Ruslara geçiyor. Ardından Avrupa ve dünyaya yayılıyor.”

İyi Bakteriler İçeriyor
Kefir süte oranla daha fazla sindirime yardımcı bakteriler içeriyor. Bu sayede de bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlıyor. Aynı zamanda sağlık için faydalı birçok vitamin ve mineral barındırıyor. Doğal kefir mayası ve işlenmemiş süt ile yapılanın en doğal kefir olduğu biliniyor. Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlüyor, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutuyor. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli olması, sindiriminin daha kolay olmasını sağlıyor.

Sindirim üzerinde olumlu etkileri bulunan kefir kabızlık, hazımsızlık gibi sorunlarda da kullanılabilecek faydalı bir içecek. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu farklı hastalıklara karşı koruyucu özellik sağlıyor. Doğal bir antibiyotik etkisi olan kefir, B12, B1, biotin ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip. Magnezyum ve yüksek kalsiyum içeriği ile kemiklerin güçlenmesini sağlayarak kemik kayıplarını engelliyor.

Kefir genel sağlık durumunu korumak amacı ile tüketiliyor ise gün içinde bir bardak kadar içilebilir. Ancak bu miktar tüketen kişinin yaşına ve ağırlığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kefirin bir ilaç olmadığını unutmamak gerekiyor. Kefiri ister yemeklerle birlikte ister ara öğün olarak ayrıca tüketebilirsiniz. Ama unutmayın, kefiri ısıtmak içindeki yararlı bakterilerin ölmesine neden oluyor.

Kefirin buruk tadından hoşlanmıyorsanız, mevsim meyveleriyle karıştırarak sağlıklı ve lezzetli içecekler elde edebilirsiniz. Ayrıca sarımsak ve salatalık katarak cacık yapabilirsiniz. Kefir, süt içemeyenler, laktoz tüketemeyenler, diyabetikler için de uygun bir seçenek.

Kefirdeki kalori miktarının az olması, kaliteli ve zengin proteinler içermesi diyet yapanların da bu sağlıklı içeceği tercih etmesini sağlıyor. Kabızlık ve hazımsızlık sorunlarını azaltması ve tok tutucu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle yulaf, keten tohumu ve chia ile karıştırarak hazırlayacağınız kefir, sizi uzun süre tok tutabilir.

Kefirin Besin Değeri
1 bardak kefir yaklaşık 150 kalori. 8 gram yağ, 30 gram kolesterol, 12 gram karbonhidrat ve 8-11 gram protein içeriyor. 1 bardak kefir içerek günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 10’ununu, kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayabilirsiniz. Aynı miktarda kefir 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker içeriyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange