Bursa’nın ‘tahanlı pide’si

by Basak Oksak

Bursa’ya sırf İskender kebap, İnegöl köfte, kestane şekeri, pideli köfte, Bağdat hurması ve Kemalpaşa tatlısı gibi lezzetleri yemeye gelip tahinli pideyi atlamak gerçekten büyük kayıp olur! 100 yıllık geçmişe sahip bu efsane lezzet adını üst sıraya yazdırıyor…

Tahinli pide krizi tuttu beni bugünlerde… Benim için Bursa kahvaltılarının en vazgeçilmez lezzetidir tahanlı pide… Tahanlı pide diyorum çünkü biz Bursalılar öyle deriz.

Breakfast dergisindeki ilk yazım olması hasebiyle sizlere tahmini 100 yıllık geçmişe sahip bir efsaneden bahsetmek ve birkaç başlık halinde memleketimin bu güzide lezzetiyle sizleri tanıştırmak istiyorum.

Tahinli Pide Nedir?

Tahinli pide; hamuru, yapısı ve şekli sebebiyle Bursa’nın diğer ünlü benzersiz lezzetlerinden biri olan ‘cantık’a benziyor. Kırım Tatarlarına özgü olduğu bilinen ve üzerinde kıyma bulunan cantıktan türetildiği tahmin edilen tahinli pideyi, Türkiye‘de sadece Bursa’da bulabilirsiniz. Cantık ile ilgili de detaylı bir yazıyı Gurmex.com’da yazmıştım, arzu edenler okuyabilirler.

Tahinli pide Bursalılar için yaz-kış yenilen vazgeçilmez bir lezzettir. İlk kez nerede, hangi yılda yapıldığı bilinmiyor fakat Bursa’da bu efsaneyi en iyi yaşatan mekânlardan Mahkeme Fırını ve İnanç Fırını’dır. Bursa’da bu ve benzeri fırınların birçoğunda sabahın ilk ışıklarında bile sıcak poğaça, açma ve börek bulabilirsiniz.

Bursa’da Tahinli Pide Nerede Yenir?

Bursa’ya sırf İskender kebap, İnegöl köfte, kestane şekeri, pideli köfte, Bağdat hurması ve Kemalpaşa tatlısı gibi lezzetleri yemeye gelip de tahinli pideyi atlamak gerçekten çok büyük kayıp olur, benden söylemesi. Bursa’da hemen hemen her pastane ve fırında tahinli pideyi rahatlıkla bulabilirsiniz.

Mahkeme ve İnanç fırınları dışında güzel tahinli pide yiyebileceğiniz diğer mekân önerilerim ise şöyle; Setbaşı’dan Namazgah’a doğru çıkarken yokuşun ortasında, sol tarafta eski adı Kırmızı Gül yeni adı Kırmızı Fırın olan mekânda güzel tahanlı pide yapıyorlar. Lise yıllarımda tam Tophane Parkı’nın giriş kapısının karşısındaki köşede küçük bir dükkânları vardı. Her sabah okula gitmeden önce Tophane Parkı’nda mutlaka bir tane bol tahinli pide yer ve kahvaltımı bu şekilde yapardım.

Bir de tarihi Abdal Fırını iyi yapardı tahinli pideyi fakat son zamanlarda el değiştirdiği söyleniyor. Dolayısıyla lezzet ve kalitede değişme var mıdır, yakın zamanlarda denemediğim için bilemiyorum.

Bursa Usulü Tahinli Pide Nasıl Yapılır?

Tahinli pide; mayalı hamurun üzerine tahin, pekmez ve şeker karışımının dökülmesiyle hazırlanıyor. Hamuru için un, su veya süt, sıvı yağ, yaş maya, şeker, tuz kullanılıyor. Mayalanması için bir süre bekletilen hamur el büyüklüğünde açıldıktan sonra içine tahin, pekmez ve suyla hazırlanan karışım ekleniyor. Üzerine son olarak şeker ilave edildikten sonra güzelce birbirine yedirilip, karışım kaşık yardımıyla hamurun üzerine yayılıyor. Fırına verilip yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra tahinli pide fırından böyle efsane bir lezzet olarak çıkıyor.

Size son tavsiyem, tahinli pideyi mutlaka sıcak tüketin.

Emrah AKIN – Gurmex.com kurucusu

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange