Bunları biliyor muydunuz?

by Basak Oksak

Kahvenin yeşil (çiğ) halinden kavrulmasına kadar geçen süreçte hacmi 2 kat büyüyor, ağırlığı yüzde 20 azalıyor

Kahve çekirdekleri fermantasyon süreçlerinden sonra çuvallanıyor ve kavurma işlemi için kavuruculara gidiyor. Kahve kavurma makinelerinde kavrulan çekirdeklerde ilk adımdan birinci çıtlama, ikinci çıtlama ve son adımına kadar geçen süreçte tıpkı patlamış mısır gibi genişliyor ve hacmini büyütüyor. Yaklaşık iki katına yakın hacme ulaşan çekirdeklerin içlerinde barındırdığı nemin yok olması ile ağırlığında da azalma oluyor. Beş kiloluk bir kavurma makinesinde kavrulmaya başlanılan 5 bin gram kahve, kavrulma sonrası yaklaşık 4 bin gram alınıyor.

Yoğunlaştırılmış sütü evde kolayca hazırlayabilirsiniz

Dünyadaki pek çok kahve türünde yoğunlaştırılmış süt (condensed milk) kullanımı yaygın. Bu süt, yurtdışında marketlerde rahatlıkla hazır ve paketli halde bulunabiliyor, ülkemizde ise penetrasyonu fazla değil. Pratik tarifi ile hazırlayıp kahvelerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz. 1 litre sütünüzü tencereye koyup 1 çubuk tarçın ilave edin ve 5 dakika orta ateşte karıştırarak ısıtın. Ardından 1 litre süte 1 su bardağı şekeri ilave edin ve kısık ateşte 1-1.5 saat tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatın. Üst kısımda ara ara oluşan kaymak tabakasını almayı unutmayın. Süt miktar olarak yarıya düşecek ve rengi kahverengiye dönecektir. Süre sonunda bir süzgeçten geçirip kaba alın ve soğumaya bırakın. Yoğunlaştırılmış sütünüz kullanıma hazır.

Yunanistan’ın meşhur içeceği frappe ilginç bir tesadüf ile keşfedildi

Frappe 1957 yılında Selanik’te Dimitris Vakondios tarafından keşfedildi. Selanik’te Nestlé firmasının çocuklara yönelik sıcak içecek sunduğu bir fuarda kahve içmek istedi ve sıcak su bulamadı. Bulduğu soğuk su ile kahvesini yapmak zorunda kalan Dimitris, tesadüfen dünyaya yayılacak ve geleneksel bir çeşit oluşturmuş frappe’yi de keşfetmiş oldu.

Yumurtalı kahve olur mu?

Yumurta ve kahve birlikteliği ilk duyduğunuzda muhtemelen çok hoş lezzetleri çağrıştırmıyor size. Hatta bu fikir kahveden bile soğutabilir belki sizi. Ama lütfen öyle düşünmeyin! Çünkü içine yumurta katılmış kahveyi severek tüketenler de var. Özellikle İskandinav ülkelerinde yaygın olarak yapılan bir kahve çeşidi. İki yumurta sarısı, filtre kahve, süt ve vanilya özütü ile hazırlanıyor. Vietnam’da ise bu kahvenin geleneksel adı ‘Ca phe Tru’ng’. Tadı bir anlamda tiramisuyu andırıyor desek yanlış olmaz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün içtiği son Türk kahvesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk son kahvesini 7 Eylül 1938 tarihinde içti. Geçirdiği rahatsızlık döneminde doktorunun yasaklamasına rağmen Türk kahvesi içmekten vazgeçmedi. Atatürk’ün son kahvesini birlikte içtiği isim ise Prof. Dr. Fiessinger idi. Odaya sonradan giren Sabiha Gökçen ise son kahvesini içtiği fincanı aldı, sakladı, vefat etmeden önce varisi Eriş Ülgen’e emanet etti. Telvesi ile beraber korunan bu fincan zaman zaman müzelerde sergileniyor.

Yazı: Cenk R. Girginol

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange